10+ Χρήσιμα Tips και συμβουλές για την περίοδο των εξετάσεων!

19/05/2017

Ο Μάιος για τους φοιτητές, τους μαθητές αλλά και τους υποψηφίους πιστοποιητικών Ξένων Γλωσσών είναι ένα απαιτητικός μήνας, αφού προμηνύει την εξεταστική περίοδο. Για πολλούς η περίοδος των εξετάσεων είναι μια συνήθεια, για άλλους όμως αποτελεί πρώτη φορά και το άγχος όσο πλησιάζουν οι μέρες μεγαλώνει με αποτέλεσμα πολλές φορές να μειώνονται οι αποδόσεις.

Απαιτείται μελέτη όλο το χρόνο όμως ακόμα και την τελευταία στιγμή υπάρχει λύση και δεν είναι άλλη από την οργάνωση. Τα μέτρια επίπεδα στρες οργανώνουν καλύτερα τις προσπάθειές σας. Η διατήρηση της ψυχραιμίας σας και η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση των εξετάσεων και την επίτευξη του στόχου σας.

Εμείς θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες για την περίοδο της προετοιμασίας αλλά και για την μέρα των εξετάσεων.

1. Βάλτε Πρόγραμμα Μελέτης.

Ο ρόλος του προγράμματος για το αποτελεσματικό διάβασμα είναι τεράστιος.Καθορίστε τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να ολοκληρώσετε την μελέτη μας και μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό όλη την διάρκεια της χρονιάς. Την τελευταία στιγμή δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να μάθετε ότι δεν προλάβατε μέχρι τώρα.

2. Οργανώστε τον χώρο στον οποίο διαβάζετε.

Με βάση το πρόγραμμα που έχετε ήδη φτιάξει, διαλέξτε μια μέρα την οποία θα αφιερώσετε στο να φτιάξετε τον χώρο στον οποίο θα διαβάζετε. Η ακαταστασία είναι εχθρός γιατί αποσυντονίζει τη σκέψη. Όταν ο χώρος σας είναι καθαρός και τακτοποιημένος, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να μην βαρεθείτε να διαβάσετε.

3. Μείνετε πειθαρχημένοι.

Καθορίστε τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να ολοκληρώσετε την μελέτη σας και μην επιτρέψετε εξωτερικούς παράγοντες να αποσπάσουν την προσοχή σας. Μην αφήνετε το διάβασμα σας για τις τελευταίες μέρες πριν τις εξετάσεις. Την τελευταία μέρα διαβάστε καλύτερα μία εφημερίδα ή περιοδικό και κρατήστε μία ευχάριστη επαφή με την γλώσσα.

4. Κάνετε απαραίτητα διαλείμματα.

Είναι καλό να κάνετε συχνά διαλείμματα από το διάβασμα, να χαλαρώνετε και να συζητάτε τις ανησυχίες σας . Το συνεχόμενο διάβασμα για πολλές ώρες , δεν βοηθάει καθόλου. Μπορείτε ανά 2 ώρες διαβάσματος να κάνετε διαλείμματα των 15-30 λεπτών, αρκεί μετά να συνεχίσετε το διάβασμα ….

5. Κάνετε σωστή διατροφή.

Τρώτε υγιεινά και μην παραλείπετε γεύματα. Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου. Φροντίστε λοιπόν να τρέφεστε σωστά.

6. Βρείτε χρόνο για ύπνο.

Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε καλά το βράδυ και να ξεκουράζεστε. Η έλλειψη ύπνου ίσως είναι από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε κατά την περίοδο των εξετάσεων. Θυμηθείτε πως ένας καλός ύπνος δε θα σας ξεκουράσει μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.

Την ημέρα των εξετάσεων….

7. Ακούστε και ακολουθείστε τις οδηγίες του εξεταστή προσεκτικά.

8. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το χρόνο σας.

9. Όσον αφορά τις γραπτές εξετάσεις μην ξεχνάτε ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, γι’ αυτό μη μένετε πολλή ώρα στην ίδια άσκηση-ερώτηση «ξεκινήστε πρώτα με ότι γνωρίζετε».

10. Στην έκθεση καλύτερα να γράψετε με απλό τρόπο αποφεύγοντας τα λάθη, παρά να αναζητάτε περίπλοκες ιδέες τις οποίες δεν θα μπορέσετε να αναπτύξετε σωστά και να τις υποστηρίξετε.

11. Στις προφορικές εξετάσεις, οι εξεταστές θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα. Φροντίστε λοιπόν να είστε ήρεμοι και ο εαυτός σας.

12. Εκφραστείτε με απλά λόγια και αν δεν έχετε καταλάβει την ερώτηση ζητείστε ευγενικά εξηγήσεις.

13. Μην κάνετε αρνητικές σκέψεις και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια σας.

14. Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις, ακόμα και εκείνες για τις οποίες δεν είστε σίγουροι ή δεν τις ξέρετε. Μπορεί η τύχη να είναι με το μέρος σας!

15. Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Θα σας βοηθήσει να μην αφυδατωθείτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Γενικότερα, θα πρέπει να θυμάστε ότι η διατήρηση της ψυχραιμίας και η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση των εξετάσεων. Η αυτοπεποίθηση, η αισιοδοξία και η καλή προετοιμασία είναι σύμμαχοι σας στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες των εξετάσεων.